Braucot
no darba nejauši atcerējos par kādiem bērnības cepumiņiem ko bieži mūs ar māsu
cienāja vecmāmiņa. Pamatnē bija garens smilšu cepumiņš un pa virsu pāri visam
gardais bezē. Protam pirmā vienmēr pazuda baltā cepuma virsmiņa un tad pats
cepumiņš :)
Tā
nu savu bērnības atmiņu vadīta ķeros pie gatavošanas. Šoreiz par pamatni ņemot
apaļus smilšu mīklas cepumiņus.
Cepumiņa sastāvdaļas:
200g
sviestu
100g
cukurs
1
maza oliņa
300g
milti
šķipsniņa
sāls
1tējk.
cepamais pulveris
Visas
sastāvdaļas sajauc un, ļoti nenomokot mīklu ar mīcīšanu, to ietin plēvē un liek
ledusskapī. Mīklai ledusskapī vajadzētu nostāvēt vismaz pusstundiņu.
Bezē sastāvdaļas:
4 olu baltumi
200g cukurs
šķipsniņa sāls
Bezē pagatavošana:
Sakuļam olas baltumus pievienojot trīs daļās cukuru
un šķipsniņu sāli. Ola jāsakuļ tā lai apgriežot bļodu ola neizkustās un tā ir
spīdīgi balta.
No smilšu mīklas pagatavojam apaļus cepumiņus. To var
izdarīt – izvirpinot mīklu un ar mazas glāzes palīdzību vai ar rokām veidojot
bumbiņas un tad tās izspaidot. Mēs ar meitiņu izvēlējāmies otro
variantu J Cep 180 grādos 10 -15 min. Šoreiz nevajag sagaidīt kamēr
cepumiņi paliek brūni, bet galvenais, lai tie ir izcepušies. Tad liekam tos
atdzist.
Bezē liekam virtuves tūbiņā un kad cepumi atdzisuši
spiežam uz tiem smukas puķītes. Var arī vienkārši ar karotīti to uzlikt uz
cepumiņiem. Liekam 100 grādos kaltēties uz kādām 40-50 min.