2013/09/07

Mājās gatavota torte Cielaviņa


Jau kādu laiciņu man radās vēlēšanās pagatavot savu pirmo torti. Gaidīju tikai īsto iemeslu un domāju kura tā varētu būt. Mana izvēle krita uz torti Cielaviņa. Apskatīju internetā daudz un dažādu pieredzi šīs tortes gatavošanās un ķeros pie darba.
Vadījos pēc internetā atrastās receptes mazliet to pielāgojot savām garšu kārpiņām. Ko tieši es pamainīju? mazliet samazināju šur tur cukuru un neizmantoju brūnos selgas cepumus tortes maliņu dekorēšanā. Ak jā torti es gatavoju divas dienas. Nu ja pavisam precīzi, tad vienu vakaru izcepu biskvīta pamatnes un nākamajā rītā visu pārējo izdarīju. tad nu tā...

Pamatnes sastāvdaļas:

6 olu baltumi
250g cukurs
70g milti
270g zemesrieksti
Pagatavošana:
Zemesriekstus es iegādājos sveramos un jau bez miziņām. Liku tos (kopā 330g zemesriekstus, jo vēl būs nepieciešams arī tortes glazūrai) cepeškrāsnī 150 grādos un kādām 15-20 min apcepties. Tikmēr atdalīju olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus pārklāju ar virtuves plēvi un noliku ledusskapī (tie būs vēl vajadzīgi). Nākamais ir riekstu smalcināšana. Tos es smalcināju ar nazīti un neiesaku to darīt ar virtuves kombaiņa palīdzību. Mazliet laika tas aizņēma, bet to droši var dot darīt kādam palīgam :). Tālāk jākuļ olu baltumi. Nepieciešamo cukuru sadalām trīs daļās un pakāpeniski to pievienojam kuļot olas. kad olas baltum ir stigri saputots tam pievieno lēni iemaisot riekstus un pašās beigās iesijā miltus. Tagad sākas radošā daļa no biskvīta tapšanas procesa :). Ņemam cepam papīru uz tā uzvelkam ar zīmuli apli tik lielu cik liela mums būs kūka. Es izmantoju savas 25cm diametra pannas pamatni. Un tādus apļus mums vajadzēs trīs. Tātad nogriežam katrai no trīs pannām nepieciešamo lieluma cepamo papīru un pa vidu uzzīmējam apli. Izveidoto biskvīta masu sadalām trīs daļās un to izklājam uz katra no apļiem. Vienmērīgi to izlīdzinām. Ja cepama katru atsevišķi tad katru jācep 1 stundu 100 grādos, bet ja visas kopā tad 3 stundas 100 grādos. Es cepu visas kopā 2 stundas un tad atstāju krāsnī uz visu nakti.lai kaltējas.

Krēma sastāvdaļas:

6 olu dzeltenumi
400g sviests
40g cukurs
60g ūdens
4ēd.karotes kako
100g iebiezinātais piens
Pagatavošana:
Uz mazas uguntiņas liekam ūdeni un tajā lēnām maisot izkausējam cukuru. Sākam putot olu dzeltenumus un lēnām pievienojam izkausēto cukuru ūdenī. Turpinām putot olas. Kad olas ir smuki saputojošās pievienojam kakao, sviestu un iebiezināto pienu. Visu kārtīgi saputo un liek ledusskapī.

Šokolādes glazūras sastāvdaļas:

150g tumšā šokolāde
60g zemesrieksti
100g saldais krējums
Pagatavošana:
Katliņa ielej saldo krējumu un liek uz mazas uguntiņas. Pievieno šokolādi sadalot to gabaliņos.Lēnām maisam lai nepiedeg kamēr šokolāde izkusīs. Ņemam nost no uguns un pievienojam riekstus (tos kurus apcepām un sasmalcinājām kopā ar biskvītam nepieciešamajiem riekstiem).

Ķeramies klāt pie pašas tortes gatavošanas.

Ņemam pirmo biskvītu un pārklājam to ar ar mazliet vairāk nekā 1/3 krēma. Liekam otro biskvīta ripu pa virsu un tāpat pārklājam ar vairāk mazāk kā 1/3 krēma. Apsmērējam krēmu arī apkārt tortei. Liekam trešo biskvīta ripu un klājam krēmu pa virsu. Tāpat krēmu apsmērējam arī apkārt visai tortei. Visai tortei jābūt iekš krēma. Tad ņem šokolādes glazūru un visu torti kārtīgi pārklāj ar to gan no augšas gan no malām. Liekam ledusskapī lai glazūra sacietē. Un ķeramies klāt pie dekorēšanas masas gatavošanas.

Dekorēšanas masas sastāvdaļas:

50g sviests
2ēd.k. kakao
šķipsniņa sāls
2,5 ēd.karotes piena
100 gr. pūdercukura
Pagatavošana:
Sakuļam sviestu un tad pievienojam kakao, sāli un pūdercukuru. Pievienojam pienu un vēl mazliet pakuļam. Masai jābūt krēmveidīgai tā lai ar virtuves tūbiņas palīdzību var uzspiest puķītes uz tortes. 

Tad nu ņemam torti ārā no ledusskapja un dekorējam torti. Tad liekam to atkal atpakaļ ledusskapī vismaz un nakti, bet vislabāk uz diennakti.