2015/01/30

Krāsainie cepumi

Ja ir pieteikušies nejauši ciemiņi ar bērniem un saldētavā ir aizķērusies smilšu mīkla, tad varu ieteikt šos cepumiņus. Mīklu sadala divās daļās. Vienai daļai pievieno kakao. Izrullē smilšu mīklu un ar formiņas vai glāzes palīdzību sataisa aplīšus. Aplīšos iespiež m&m konfektes, bet tie var būt arī riekstiņi, vai šokolādes gabaliņi. Vienvārdsakot, kas ir atrodams mājās. Bērniem galvenais lai izskatās krāsaini un interesanti.
Cep 200 grādos apmēram 10-15 min., jeb kamēr cepumi ir zeltaini brūni.
Tik vienkārši un ātri!


Smilšu mīklas recepte - http://labosajutuvirtuve.blogspot.com/2015/01/smilsu-miklas-grozins.html

Smilšu mīklas groziņi ar krēmu un zemenēm

Produkti:
150ml piens
1/2tējk vaniļas cukurs
1tējk milti
1tējk kartupeļu milti
2 olu dzeltenumi
25g cukurs

Pagatavošana:

Katliņā ielej pienu. Pa vienam pievieno un iemaisa - olu dzeltenumu, cukuru, vaniļas cukuru, miltus un kartupeļu miltus. Liek katliņu uz plīts uz mazas uguntiņas un neatejot maisa kamēr tas sabiezē (apmēram 5-10 min).  Ļauj krēmam atdzist un pilda groziņus. Pa virsu dekorē ar zemenēm vai jebkādām citām ogām.

Šokolādes keksiņi ar krēmu

Produkti (keksiņiem):
60g sviests
Ola
100g cukurs
30g kakao
90g milti
120g karsts ūdens
1tējk. cepamais pūlveris
1tējk. vaniļas cukurs

Produkti (krēmam):
100g sviests (istabas temperatūrā)
100g pūdercukurs
50g krēmsiers
krāsviela

Pagatavošana (keksiņu):
Kakao kārtīgi sajauc ar karsto ūdeni. Sviestu sakuļ ar cukuru. Masai pievieno olu un turpina kult. Nākamos pievieno miltus un cepamo pulveri. Masu jāmaisa kamēr nav neviena kunkulīša. Kā pēdējo pievieno kakao. Kārtīgi visu samaisa. Sildam krāsni līdz 190 grādiem. Masu pildam keksiņu formiņās apmēram līdz pusei. Cepam apmēram 10min mazās formiņas keksiņus un apmēram 20 lielākus.

Pagatavošana (krēma):

Sviestu sakuļ ar pūdercukuru līdz viendabīgai masai. Pieveino krāsvielu un vēl nedaudz pakuļ tā lai krāsviela būtu vienmērīgi pa visu masu. Beigās pievieno krēmsieru un visu kārtīgi samaisa.

Vistas rulīši ar sieru

Produkti:
4gb vistas filejas
cietais siers
sviestiņš garšvielas
zobu bakstāmie kociņi

Pagatavošana:
Vistas fileju noskalojam zem tekoša ūdens un nogriežam visu lieko. Sagriežam 1cm plānās šķēlītēs (gareniski). Nedaudz izklopējam katru šķēlīti  ar gaļas āmurīti. Kad tas ir izdarīts, katru šķēlīti pārkaisam ar šķipsniņu sāls un melanjiem pipariem. Sāls un piparu vietā var izmantot arī garšvielu, kas speciāli paredzēta priekš vistas gaļas. Sagriežam sieru 1cm platās šķēlītēs tā lai būtu ērti ietīt to vistas šķēlītē. Pa virsu vistas šķēlītei novietojam siera šķēlīti un satinam rulītī. Beigās rulītim cauri izpraužam zobu bakstāmo kociņu lai tas neatrulējas. Rulīšus sakārtojam vienu pie otra cepamtraukā. Kad visu vistu rulīši ir smuki sakārtoti traukā, pa virsu rulīšiem izkaisīti uzliekam dažus gabaliņus sviesta.

Krāsni uzkarsējam līdz 200 grādiem un liekam cepties apruveni 30 min. Vērojam kamēr vistiņa ir smuki abrūnējusi. Ja ir vēlme šo ēdienu padarīt mazliet treknāku, tad cep 25 min. un trauku izņem ārā. Pārlej ar krējumu un liek cepties vēl apmēram 10 min.

Smilšu mīklas groziņš

Man vienmēr licies, ka smilšu mīkla ir pati vienkāršākā un ātrākā mīkla ko var pagatavot. Biju dzirdējusi tikai to, ka smilšu mīkla priekš groziņiem un riekstiņiem ir mazliet atšķirīga, jo ir svarīgi lai mīkla ļoti neuzpūšas, nav drūmstoša un viegli nāk no formiņas ārā.  Tā nu es ķēros pie īstās mīklas meklēšanas, bet  es pat nevarēju iedomāties cik smilšu mīklas veidu ir atrodami internetā! Piedevām katras mīklas autore ir pārliecināta, ka viņas versija ir pati labākā, kas protams ir pats par sevi saprotams!
Tā nu izpētot ļoti daudz variantu un saliekot visu iegūto informāciju kopā, radās mans ideālais smilšu mīklas veids priekš groziņiem!

Produkti:
200g milti
50g pūdercukura
1 ola
100g sviests
Vaniļas cukurs

Pagatavošana:
Ieber traukā miltus. Sviestu ar nazīti sagriež smalkās daļiņās un pievieno miltiem. Svarīgi ir lai sviests būtu tikko no ledusskapja. Ar pirkstiem maigi sviestu saspaida ar miltiem tā lai izveidojas drupataina masa.
Atdala olas dzeltenumu no olas baltuma. Olas baltumu sakuļ pievienojot lēnām pūdercukuru un vaniļas cukuru. Ļoti svarīgi ir lai cukurs būtu izšķīdis, jo neizkusušie cukura gabaliņi cepoties var likt mīklai plaisāt. Tāpēc manā produktu sarakstā cukura vietā ir pūdercukurs.
Kad olas baltums ar cukuru un vaniļas cukuru ir sakults pievieno olas dzeltenumu un vēl nedaudz pakaļ.
Olas masu pievieno miltu un sviestu masai. Ar veiklām roku kustībām to samīca kopā. Ja mīkla līp pie rokām, pievieno nedaudz miltus. Izveido bumbu, ietin virtuves plēvē un liek ledusskapī uz 1 stundu vai vismaz uz 30 min.
No mīklas izveido nelielas bumbiņas un tās iepilda formiņās. Es kamēr pildu nākamo formiņu, aizpildītā vēlreiz ielieku ledusskapī līdz cepšanai.
Krāsni uzsilda līdz 200 grādiem un cep kamēr groziņi ir brūni. Tās varētu būt apmēram 15 – 20 min, jo tas ir atkarīgs no groziņa izmēra.
Izņem groziņus no krāsns un ļauj tiem mazliet atdzist pirms izņemšanas. Var izmantot arī vecmammu metodi un likt uz saslapināta auksta dvielīša, tas palīdzot formiņai vieglāk atdalīties no mīklas.
Ja groziņi netiek pildīti uzreiz tai pašā dienā, tad tie ir jāuzglabā sausā vietā lai tie nepaliek mitri.


Lai izdodas un labi garšo!

2014/03/22

Braunijs



Īsts gardums tiem kam ļoti garšo šokolāde. Manuprāt šis gardums garšos ikvienam.
Sastāvdaļas:
200gr šokolāde 70%
250gr sviests
80gr kako pulveris
60gr milti
350gr cukurs
4 olas
valrieksti

Pagatavošana:

Ūdens peldē sviestā izkausē šokolādi. Atsevišķā bļodā sajauc kako, miltus un cukuru. Sauso masu iemaisa izkausētajā šokolādē. Atsevišķi sakuļ olas un pievieno šokolādes masai. Pievieno nedaudz sasmalcinātus riekstus un visu kārtīgi samaisa. 
ieslēdz krāsni līdz 180 grādiem.
Paņem cepamformu. Es izvēlos kantainu. Ietauko to ar sviestu. Ielej masu un liek cepties apmēram 20 min. Īstā kūkas gatavības stadija ir tad, kad pārbaudot vidu ar koka irbulīti mīkla vēl mazliet līp pie kociņa, jo tur arī slēpjas braunija burvība!

Napaleons

Kūkas sastāvdaļas:
Pamatnei
750ml milti
250ml skābais krējums
250g sviests
1 vidēja ola
1 ēd.karote ētiķis 9%

Krēmam

5 vidējas olas
0,5l piens (3,5%)
1/2 glāze cukurs
1/2 glāze milti
200g sviests
15g vaniļas cukurs

Pagatavošana:

1. Ieber bļodā miltus un pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu.Sviestu sakapā ar miltiem.










2.Kapājot sviestu ar miltiem pievieno.









3. Nākamo pievieno etiķi un krējumu. Ar rokām samīca mīklu līdz tā līp kopā.










4.Kad mīkla kārtīgi izmīcīta, izveido kukulīti un liek ledusskapī uz tik ilgu laiku kamēr tiek taisīts krēms.










5. Sākam gatavot krēmu. Liek uz uguns vārīties lielā katlā ūdeni un uz nelielas uguns vārīties pienu. Tikmēr bļodā sakuļ olas ar cukuru un miltiem.










6.Kad olas sakūltas un piens uzsilis, tad lēni ar nelielu strūklu lejot pienu ieputo to olu masā.








7. Pārlej visu masu atkal katliņā un ūdens peldē visu laiku maisot vāra līdz tā sabiezē. Masas biezumam jābūt krējuma konsistencē. Jāatceras ka dziestot masa sabiezēs vēl mazliet.








8.Kamēr krēma masa dziest, ieslēdzam krāsni sildīties uz 200 grādiem. Ņemam ārā no ledusskapja pamatnes mīklu un sadalam to četrās vienādās daļās. Izkaisam miltus uz galda un ņemam1/4 mīklas. Izrullējam kārtīgi mīklu līdz 1cm biezumam četrstūra formā. Tad visu mīklu sadurstam ar dakšīņu lai mīkla neuzpūšas. Un tep 15-20 min kamēr tās apbrūno.










10.Bļodiņā samaisa sviestu ar vaniļas cukuru un cukuru līdz tas ir izkusis un pievieno krēma masai. Visu kopā puto līdz gaisīgai masai. Tā paliks mazliet gaišāka.










11. Saliek visas pamatnes plātnes vienu uz otras un apgriež visas vienāda izmēra. Naliņas ko nogriežam un drumstalas, kas paliek pāri saliekam atsevišķā bļodā. Es pat ieteiktu to darīt ar lielām šķērēm, jo tās ļoti drups. Tad ņem vienu no pamatnēm un klāj krēmu. Liek nākamo un atkārto to pašu. Un tā līdz pēdējai plāksnei kurai arī par virsu uzklāj krēmu. Krēmu apsmērē arī apkārt kūkai.










12.Visus pamatnes pārpalikumus bļodā sasmalcinām.










13.Atliek tikai visas drumstalas uzkaisīt uz virsmas un apkārt. Kad tas ir izdarīts, kūku liekam kedusskapī vismaz uz pusstundu. Ja garšo viss salds, tad pa virsu var vēl apkaisīt ar pūdercukuru un ogu laikā uzlikt ogas.