Es nenoturējos un izmēģināju pagatavot šos skaistos brīnumiņus, kaut arī biju dzirdējusi un lasījusi, ka tas ir piņķerīgs process un ka ar pirmo reizi var neizdoties. Par piņķerīgumu varu pilnībā piekrist. Tad nu ievācot visu informāciju un apkopojot to ķēros pie darba. Jau iepriekš varu pateikt, ka bez virtuves svariņiem te noteikti neiztikt. Pieturējos arī pie dažām procesa niansēm, bet par to mazliet vēlāk.
Sastāvdaļas:
90g olu baltumu
220g pūdercukura
120g smalku mandeļu miltu
25g cukura
¼ tējk. pārtikas krāsvielas (ja ir vēlme pēc izteiksmīgas
krāsas un nav iebildumu pret mazliet ķīmijas)
Gatavošana:
Atdalīju 3 vidēju olu baltumus no dzeltenuma. Nosvēru tā,
lai man būtu precīzs nepieciešamais olu baltums, jo šiem kārumiem ir ļoti svarīga
precīza daudzuma ievērošana. Atļāvu olu baltumiem pāris stundas nostāvēt
istabas temperatūrā. Pa šo laiku sarūpēju mandeļu miltus. Veikalā iegādājos
mandeļu skaidiņas un ar kafijas dzirnaviņu palīdzību tās samalu. Ļoti svarīgi
ir pēc tam tos caur sietiņu izsijāt. Tad sajaucu mandeļu miltus ar pūdercukuru
un vēlreiz visu izsijāju caur sietiņu. Pēc tam olu baltumu sakuļ līdz mazām
baltām putām un pievieno cukuru. Turpinot - olu kuļ līdz stingrām spīdīgām
baltām putām. Ja nolemj pievienot krāsvielu, tad tas ir īstais brīdis. Krāsvielu
pievieno pie olu baltuma un vēl mazliet pakuļ. Nākamais solis – pūdercukura un
mandeļu miltu pievienošana olai. Te arī jāievēro kāda smalka nianse.
Pūdercukuru un mandeļu miltus vajadzētu sadalīt trīs daļās un pa daļām
pievienot olai. Ieber pirmo daļu un to lēnām iecilā. Tāpat dara ar otro un
trešo miltu daļu. Kad mīkla ir viegli samaisīta, to liek konditorejas maisiņā.
Uz pannas uzklāj cepamam papīru. Ar konditorijas maisiņa palīdzību uz cepam
papīra uzspiež 2 cm diametra aplīšus. Kad panna ir pilna, to viegli pasit pret
galdu un noliek uz pāris stundām nostāvēties istabas temperatūrā. Būtu
jāpārliecinās, lai panna nestāv caurvējā, jo tas varētu mīklai nepatikt. Pēc
pāris stundām uzsildām krāsni līdz 150 grādiem un cepam 20 min. Cepumiņš ir
izdevies, ja tas uzpūšas un tam ir izveidojusies smuka grubuļaina maliņa.
Uzreiz pēc izcepšanās nevajadzētu ņemt nost no pannas, bet vajadzētu pagaidīt,
lai atdziest, tad vieglāk cepumiņš nāk nost no cepam papīra.
Pildīt cepumiņus var ar šokolādi, šokolādes krēmu, džemu vai īpaši pagatavotiem krēmiem.
Kārumiņš pie kafijas garšo patiešām ļoti labi. Varu tikai piebilst,
ka šo saldo es noteikti mēģināšu pagatavot vēlreiz.