2013/09/07

Gardie bezē cepumiņi

Braucot no darba nejauši atcerējos par kādiem bērnības cepumiņiem ko bieži mūs ar māsu cienāja vecmāmiņa. Pamatnē bija garens smilšu cepumiņš un pa virsu pāri visam gardais bezē. Protam pirmā vienmēr pazuda baltā cepuma virsmiņa un tad pats cepumiņš :)
Tā nu savu bērnības atmiņu vadīta ķeros pie gatavošanas. Šoreiz par pamatni ņemot apaļus smilšu mīklas cepumiņus.
Cepumiņa sastāvdaļas:
200g sviestu
100g cukurs
1 maza oliņa
300g milti
šķipsniņa sāls
1tējk. cepamais pulveris 
Cepumiņa pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc un, ļoti nenomokot mīklu ar mīcīšanu, to ietin plēvē un liek ledusskapī. Mīklai ledusskapī vajadzētu nostāvēt vismaz pusstundiņu.

Bezē sastāvdaļas:
4 olu baltumi
200g cukurs
šķipsniņa sāls
Bezē pagatavošana:
Sakuļam olas baltumus pievienojot trīs daļās cukuru un šķipsniņu sāli. Ola jāsakuļ tā lai apgriežot bļodu ola neizkustās un tā ir spīdīgi balta.

No smilšu mīklas pagatavojam apaļus cepumiņus. To var izdarīt – izvirpinot mīklu un ar mazas glāzes palīdzību vai ar rokām veidojot bumbiņas un tad tās izspaidot. Mēs ar meitiņu izvēlējāmies otro variantu J Cep 180 grādos 10 -15 min. Šoreiz nevajag sagaidīt kamēr cepumiņi paliek brūni, bet galvenais, lai tie ir izcepušies. Tad liekam tos atdzist.
Bezē liekam virtuves tūbiņā un kad cepumi atdzisuši spiežam uz tiem smukas puķītes. Var arī vienkārši ar karotīti to uzlikt uz cepumiņiem. Liekam 100 grādos kaltēties uz kādām 40-50 min.

Un gardums pie tējas ir gatavs