2013/04/28

Ābolu plātsmaize ar drumstalām

Šo gardumu manā ģimenē ir iecienījuši visi. Tas nu ir viens no tiem kārumiem, kas no šķīvja pazūd nemanot.

Sastāvdaļas:


pamatnei

250ml kefīrs
2 olas
100ml cukurs
1ēd.cepmais pūlveris
1ēd.karote vaniļa cukura
250g milti

Krējuma masa

2ēd.karotes skābais krējums
1ēd.karotes cukurs
1 olas

3-5 āboli (atkarīgs no lieluma)

1ēd.karote kanēlis

Drupačas

3ēd.karotes milti
3ēd.karotes cukurs
eļļa vai sviests

Pagatavošana:

1. Sakuļ 2 olas ar cukuru, pievieno kefīru, cepamo pūlveri, vaniļas cukuru un miltus. Sajauc visu līdz viendabīgai masai un noliek mīklu atpūsties.
2. Atsevišķā traukā sajauc krējumu ar 1olu un 1 ēd.karoti cukuru.
3. Nomizo ābolus. Ābolus var sagriezt šķēlītes vai sagriezt smalkos gabaliņos. Tas nu ir pēc katra gaumes.
4. Ar sviestu vai eļļu ietauko pannu un uzlej mīklu. Pa virsu liek ābolus un pāri pārlej krējuma masu. Pa virsu uzskaisa kanēli.
5. Gatavo drumstalas. Atsevišķā traukā sajauc 3 ēdamkarotes miltus ar 3 ēdamkarotēm cukura un pievieno eļļu vai sviestu. Maisa līdz izveidojas drumstalas. Personīgi man ļoti garšo ja ir daudz drumstalas.
6. Pārkaisa pa virsu plātsmaizei.
7. Sasilda krāsni līdz 200 grādiem un cep apmēram 30 min.


Smilšu mīklas cepumi

Es šos cepumus sauktu par brokastu cepumiem! Smilšu mīklai ir ļoti laba īpašība - to var iepriekšējā dienā sagatavot un uzglabāt ledusskapī līdz nākami dienai, bet ja grib uz ilgāku laiku, tad saldētavā. Šoreiz man tieši tā arī sanāca. Izņēmu no ledusskapja iepriekš sagatavotu smilšu mkīlu un sarīvēju uz lielās rīves. Tad ņēmu pa nelielam daudzumam, viegli saspiežu kopā un lieku uz pannas, kurā ir ieklāts cepampapīrs. Pa virsu parkaisīju šokolādes skaidiņas, bet var likt arī riekstiņu utt.
Sasilda krāsni līdz 180 grādiem un cep 15-20 min., līdz cepumiņi ir viegli brūni. Pie kafijas vai tējas noder ļoti labi.

Smilšu mīkla:

2 olas
3 glāzes milti
1 glāze cukura
200g sviests

2013/04/24

Vieglā brīvdienu brokastu kūka

Sastāvdaļas:
smilšu mīkla
ievārījums, džems
4 olu baltumi
cukurs
kako

 Ietauko pannu. Ieklāj smilšu mīklu. Uzsilda krāsni līdz 180 grādiem un liek cepties uz 15-20 minūtēm.

Olu baltumus sakuļ ar cukuru līdz cietai masai. 

Mazliet padzesē apcepto smilšu mīklu. Pārklāj pāri ievārījumu (es parasti izmantoju aprikožu džemu). Pa virsu ievārījumam pārklāj sakultu olu baltumu. Liek cepties 180 grādos uz 40 minūtēm.
Pirms pasniegšanas kūku atdzesē uz pārklāj ar kako.


Siera kūka ar persikiem

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Kūkas masai:
500g maskarpones siers
200g biezpiens
3 olas
200g cukurs
20g vaniļas cukurs
1 ēd.karote kartupeļu ciete
5 persiku pusītes


Pamatnes masai:

1 paciņa cepumu (Selgas)
90g sviests

Pagatavošana:

Smalki sasmalcina cepumus un klāt pievieno izkausētu sviestu. Visu kārtīgi izmaisa. Veidni ietauko. Cepumu masu vienmērīgi ieklāj pannā un mazliet piespiež.
Sāk gatavot kūkas masu. Olas sakuļ viendabīgā masā ar cukuru. Pievieno maskarpones sieru, vaniļas cukuru, biezpienu, kartupeļu cieti. Visu saputo viendabīgā masā. Masu lej veidnē virsū cepumiem.
Persiku pusītes sagriež un kārto pa virsu kūkas masai.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un liek cepties apmēram uz 1 stundu un 15 min.
Kad kūka gatava, liek to atdzesēties.
Kad kūka atdzisusi pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

2013/04/14

Šokolādes mafini

Sastāvdaļas:
2gb. olas
50g. sviests
2ēd.k. kakao
200g. milti
180g. cukurs
2tējk. cepamais pulveris
50g. kartupeļu ciete
120ml. saldais krējums (var arī parasto krējumu)
šokolādes gabaliņi.

Pagatavošana:
Vienā traukā sajaucam miltus, cepamo pulveri un kartupeļu cieti. Otrā traukā sajaucam olas, cukuru, krējumu, sviestu un kakao. Pēc tam abas daļas viegli iemaisām vienu otrā un pievienojam šokolādes gabaliņus. Maisām tikai tik daudz kamēr viss ir viegli sajaucies un liekam apmēram uz 30 min atdzesēties ledusskapī. Kad mīkla ir atpūtusies, sildām krāsni līdz180 grādiem un cepam 20 min. Ļoti garšīgi ir, ja pa virsu paber mandeļu skaidiņas. 

2013/04/13

Macaroons


Es nenoturējos un izmēģināju pagatavot šos skaistos brīnumiņus, kaut arī biju dzirdējusi un lasījusi, ka tas ir piņķerīgs process un ka ar pirmo reizi var neizdoties. Par piņķerīgumu varu pilnībā piekrist. Tad nu ievācot visu informāciju un apkopojot to ķēros pie darba. Jau iepriekš varu pateikt, ka bez virtuves svariņiem te noteikti neiztikt. Pieturējos arī pie dažām procesa niansēm, bet par to mazliet vēlāk. 

 Sastāvdaļas:

90g olu baltumu

220g pūdercukura

120g smalku mandeļu miltu

25g cukura

¼ tējk. pārtikas krāsvielas (ja ir vēlme pēc izteiksmīgas krāsas un nav iebildumu pret mazliet ķīmijas)

Gatavošana:

Atdalīju 3 vidēju olu baltumus no dzeltenuma. Nosvēru tā, lai man būtu precīzs nepieciešamais olu baltums, jo šiem kārumiem ir ļoti svarīga precīza daudzuma ievērošana. Atļāvu olu baltumiem pāris stundas nostāvēt istabas temperatūrā. Pa šo laiku sarūpēju mandeļu miltus. Veikalā iegādājos mandeļu skaidiņas un ar kafijas dzirnaviņu palīdzību tās samalu. Ļoti svarīgi ir pēc tam tos caur sietiņu izsijāt. Tad sajaucu mandeļu miltus ar pūdercukuru un vēlreiz visu izsijāju caur sietiņu. Pēc tam olu baltumu sakuļ līdz mazām baltām putām un pievieno cukuru. Turpinot - olu kuļ līdz stingrām spīdīgām baltām putām. Ja nolemj pievienot krāsvielu, tad tas ir īstais brīdis. Krāsvielu pievieno pie olu baltuma un vēl mazliet pakuļ. Nākamais solis – pūdercukura un mandeļu miltu pievienošana olai. Te arī jāievēro kāda smalka nianse. Pūdercukuru un mandeļu miltus vajadzētu sadalīt trīs daļās un pa daļām pievienot olai. Ieber pirmo daļu un to lēnām iecilā. Tāpat dara ar otro un trešo miltu daļu. Kad mīkla ir viegli samaisīta, to liek konditorejas maisiņā. Uz pannas uzklāj cepamam papīru. Ar konditorijas maisiņa palīdzību uz cepam papīra uzspiež 2 cm diametra aplīšus. Kad panna ir pilna, to viegli pasit pret galdu un noliek uz pāris stundām nostāvēties istabas temperatūrā. Būtu jāpārliecinās, lai panna nestāv caurvējā, jo tas varētu mīklai nepatikt. Pēc pāris stundām uzsildām krāsni līdz 150 grādiem un cepam 20 min. Cepumiņš ir izdevies, ja tas uzpūšas un tam ir izveidojusies smuka grubuļaina maliņa. Uzreiz pēc izcepšanās nevajadzētu ņemt nost no pannas, bet vajadzētu pagaidīt, lai atdziest, tad vieglāk cepumiņš nāk nost no cepam papīra.

Pildīt cepumiņus var ar šokolādi, šokolādes krēmu, džemu vai īpaši pagatavotiem krēmiem.

Kārumiņš pie kafijas garšo patiešām ļoti labi. Varu tikai piebilst, ka šo saldo es noteikti mēģināšu pagatavot vēlreiz.

Saldā desa (gaišā)

Sastāvdaļas:
400g cepumi (piem.Selgas)
180g sviests
1 bundžiņa kondensētā piena
marmelāde, rieksti, rozīnes...

Sasmalcina cepumus. Sagriež smalkos gabaliņos marmelādi. Pievieno riekstus (es izmantoju riekstu maisījumu "studentu brokastis"). Izkausē sviestu un pievienojam cepumu masai ar piedevām. Tad pievieno iebiezināto pienu un visu ļoti kārtīgi samaisa. No iegūtās masas uz virtuves plēves veido desas formu un cieši sarullē. Personīgi es parasti veidoju divas desas, bet tas nu katra gaumes ziņā. Liekam ledusskapī uz 3 stundām. Protams vislabāk būtu uz visu nakti. Rezultātā ļoti salds kārums!

Banānu mafini



Sausās daļas sastāvdaļas:
 240gr. (2gl) milti
150gr. (1gl) baltais cukurs

70gr. (1/2gl.) brūnais cukurs

1 tējk. soda

1 tējk. cepamais pulveris

Šķipsniņa sāls



Slapjās daļas sastāvdaļas:

3gb. banāni

1 tējk. vaniļa ekstrakts

1gb. ola

65gr. sviests


Drupaču sastāvdaļas:

1 ēd.k.  milti

½ tēkj. malts kanēlis

1 tējk. cukurs

½ tējk. malti muskatrieksti

½ tējk. sviests


Sajauc visas Sausās daļas sastāvdaļas kopā. Izkausē sviestu. Saspaida banānus un sajauc kopā ar sviestu. Pievieno olu ar vaniļas ekstraktu (var ekstrakta vietā izmantot arī vaniļas cukuru). Lēnām samaisa kopā ar Sauso daļu. Sajauc atsevišķi visas Drupaču sastāvdaļas. Muskatriekstu vietā var improvizēt un izmantot piemēram - saules puķu sēkliņas. Lej mīklu līdz formiņas vidusdaļai un pa virsu uzber  mazliet Drupaču sajaukto masu.

Uzkarsē krāsni līdz 190 grādiem un cep 20 min.




Vafeles (pašas vienkāršākās)


         Kad sāku domāt ar ko lai sāku, jo recepšu un ideju ir tik daudz! Nolēmu izmantot visvienkāršāko paņēmienu. Paņēmu rokās savu veco mīļo recepšu kladīti un sameklēju visapbružātāko lapaspusi. Jāatzīst, tā nu ir taisnība, ka manā ģimenē visiecīnītākais ir pats vienkāršākais – mājās ceptas vafeles. Tās nu mēs esam cepuši visdažādākās formas un pildījuši ar dažādiem kārumiem. Lai uzceptu vafeles man jau vairs nav nepieciešama pierakstītā recepte, jo to jau daru no galvas, bet šoreiz tomēr es vadīšos pēc pašas piefiksētās receptes. Šī recepte ir domāta vecajām pannam. Tad nu tā...

Recepte:
70 gr. sviests
1 gl. cukurs
1 gb. ola
milti
1 gl. ūdens

Olas sakuļ ar cukuru, tad pievieno izkausētu sviestu. Visu sajauc. Pievieno miltus, tad pa druskai ūdeni un atkal miltus līdz masa ir krējuma konsistencē.
Uzsildam vafeļu pannu un sākam cept. 
Ar vafelēm es parasti cienāju negaidītus ciemiņus!

Mazliet no sākuma...



Man un visai manai ģimenei ļoti garšo saldumi. Tā man izveidojās vaļas prieks - ēst gatavošana. Precīzāk sakot saldo ēdienu pagatavošana. Līdz šim man ļoti labi kalpoja mana vecā mīļa recepšu kladīte, bet nu es nolēmu savu veco kladīti mazliet pārveidot – izveidojot šo lapaspusi.

Teikšu atklāti, man nav nekādas profesionālas pieredzes ēst gatavošanā, tāpēc virtuvē vados pēc sajūtām. Manu izvēli ko gatavot nosaka manu mīļo kārumnieku vēlmes un iedvesma, ko dod tik dažādie kulinārijas žurnāli un pieejamā informācija internetā.

Tā kā neesmu ļoti liela rakstītāja, tad manā lapā valdīs haotiskais vecās labās kladītes pierakstīšanas stils.